Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Market Court, 20-24 Church Street
Altrincham, WA14 4DW
England

+(44) 161 929 7622

We are Calderpeel     
Calderpeel is an award-winning firm of architects and a RIBA Chartered Practice
From our offices in South Manchester and Surrey, our 40-strong team provides a range of services including concept design, planning, design delivery, urban design & masterplanning, project management and interior design / brand integration.
We are known nationally for our work across several industry sectors including bluelight, care, commercial, leisure, workspaces and residential - including superhomes and work for high net worth individuals.

'Thinking differently'   
Since our formation 25 years ago, our business has been built on ‘thinking differently’ for our clients, designing buildings that enhance the way people live, work and play.  
By listening to clients’ needs at all levels, we’ve built close and long term relationships with individual, commercial and public sector clients across the UK. We’ve also created a reputation for innovative yet practical design that inspire people, not other architects. 

Our Ethos                                   
We are dedicated to the nurturing, mentoring, training and development of all our talented people which is reflected the businesses incredible employee retention.
The practice is fully ISO and IIP accredited and we are founding members of the RIBA student mentoring program. Two of our directors are past presidents of the Manchester Society of Architects and Ewen our managing director is also a RIBA national council member.
 
 

BrookfieldsAvenue0431.jpg

Terrace, Timperley

Terrace, Timperley

This three-bedroom mid-terrace Victorian cottage is typical of the building stock of this age in Timperley. Whilst functional the third bedroom on the first floor was too small and this family of four were sharing one bathroom. Calderpeel Architects understood that whilst one could add another bedroom to this house with a simple loft conversion this would not address the family’s needs and would undoubtedly create an imbalance between the amount of living and bed space.

A loft conversion has created a new double bedroom space with an ensuite shower room housed within a new rear dormer construction. The high ceilings on the first floor allowed us to drop the floor in the loft to create the extra head height in this space without detrimentally affecting the ceiling height in the new bedroom and shower room on the first floor. The ceiling in these rooms have coffers that take the ceiling back up to original heights against the external walls to maintain the existing window head heights.

Reconfiguring the space on the first floor includes the removal of the first-floor bathroom to create a double bedroom to the rear of the property. The now redundant second bedroom was used to house a new large shower room and the staircase up the loft space. The front bedroom has been kept as is with some fixed storage added.

On the ground floor the main living room has been kept as a retreat from the rest of the house. The existing dining room has been converted into a shower room and utility room. The utility then accesses the rear yard through a new door where the existing window opening was. The raised entrance level is maintained in the living room, entrance hall and shower room with a drop-in level for the rest of the ground floor.

The removal of the existing underused coal store and external toilet area to the rear of the property provided the opportunity to create a new rear extension to accommodate a family dining space off the kitchen. This has opened the house to the now remodelled rear garden for the first time.

Architecturally it was important to retain the appearance of the house from the street as unaltered as possible. To the rear however the opportunity presented itself to create a new architectural language for the building. The new extension is wider than existing the two-storey outrigger. A slot of glazing creates a visual link from the rear yard to the main garden and creates legibility between the old and the new structure. The roof and wall of the extension is clad in slate to match the existing roof folding along the eaves line. This fold line is kept legible by removing the usual clumsy rainwater detail and taking all drainage off the roof and wall to the ground where a slot drain takes away the water.

The materials are kept to a simple palette influenced entirely by the existing building. All the window frames are kept white and the new building additions are clad in slate and lead.

Terrace, Timperley

This three-bedroom mid-terrace Victorian cottage is typical of the building stock of this age in Timperley. Whilst functional the third bedroom on the first floor was too small and this family of four were sharing one bathroom. Calderpeel Architects understood that whilst one could add another bedroom to this house with a simple loft conversion this would not address the family’s needs and would undoubtedly create an imbalance between the amount of living and bed space.

A loft conversion has created a new double bedroom space with an ensuite shower room housed within a new rear dormer construction. The high ceilings on the first floor allowed us to drop the floor in the loft to create the extra head height in this space without detrimentally affecting the ceiling height in the new bedroom and shower room on the first floor. The ceiling in these rooms have coffers that take the ceiling back up to original heights against the external walls to maintain the existing window head heights.

BrookfieldsAvenue0524 edit.jpg
BrookfieldsAvenue0040.jpg
BrookfieldsAvenue0070.jpg
BrookfieldsAvenue0229.jpg
BrookfieldsAvenue0314.jpg
BrookfieldsAvenue0028.jpg
BrookfieldsAvenue0445.jpg
BrookfieldsAvenue0369.jpg
BrookfieldsAvenue0290.jpg